Digio

Digio-hankkeen logo

Myynnin ja asiakkuuksien johtamisen digitaaliset mahdollisuudet

Turku AMK logo
Euroopan unionin osarahoittama logo

Kesärauhaa: näin hallitset aikaasi lomalla

Kuvassa esiintyy grillattua vesimelonia ja raikasta juotavaa

Kesärauhaa: näin hallitset aikaasi lomalla

Kesä on täällä, ja monille meistä se tarkoittaa lomaa, aurinkoa ja rentoutumista. Vaikka kesä onkin täydellinen aika irtautua arjen kiireistä, ajanhallinta voi silti olla avainasemassa nauttiaksemme kesästä täysillä. Tässä seitsemän vinkkiä ajanhallintaan, jotta saat kaiken irti tästä ihanasta vuodenajasta:

Suunnittele etukäteen, mutta jousta tarpeen mukaan: kesä on täynnä spontaaneja tilaisuuksia ja kutsuja, joten pidä suunnitelmat kevyinä ja muokattavina. Laadi kuitenkin alustava lista asioista, joita haluat tehdä – olipa se sitten mökkireissu, puutarhanhoitoa tai päivä rannalla. Yhteenveto suunnitelmista auttaa sinua hahmottamaan, mitä kaikkea haluat kokea kesän aikana.

Aikatauluta tärkeät hetket: varaa kalenteristasi aikaa tärkeille hetkille perheen ja ystävien kanssa. Yhteiset illanvietot, grillijuhlat tai retket lähimetsään jäävät mieleen pitkäksi aikaa. Kirjaamalla ne ylös varmistat, että kiireen keskelläkin ne toteutuvat. Kesän kauneus piilee juuri niissä hetkissä, jotka vietämme perheen ja ystävien kanssa.

Priorisoi oma hyvinvointi: kesällä on helppo unohtaa arjen rutiinit, mutta muista pitää huolta itsestäsi. Liikunta, riittävä uni ja terveellinen ruokavalio auttavat jaksamaan paremmin ja nauttimaan kesästä täysillä. Varaa aikaa päivittäiselle liikkumiselle, oli se sitten pyöräilyä, uimista tai joogaa puistossa. Aikatauluta itsellesi myös rauhallisia hetkiä, jolloin voit vain olla ja rentoutua – vaikka riippumatossa kirjaa lukien.

Käytä teknologiaa hyödyksi: hyödynnä kalenterisovelluksia ja muistutuksia, jotta et unohda tärkeitä menoja tai tehtäviä. Voit myös asettaa muistutuksia itsellesi päivittäisistä hyvinvointitavoista, kuten vedenjuonnista tai lyhyistä venyttelytauoista. Teknologia voi olla loistava apu ajanhallinnassa, kunhan sitä käyttää oikein.

Ole läsnä hetkessä: kesä on oivallinen aika harjoitella tietoista läsnäoloa. Kun vietät aikaa läheistesi kanssa tai nautit luonnosta, keskity hetkeen ja unohda hetkeksi kiireet ja stressi. Tämä auttaa sinua latautumaan ja nauttimaan kesästä täysillä. Anna itsellesi lupa irtautua some-maailmasta ja keskittyä siihen, mitä ympärilläsi tapahtuu – näin luot kauniita muistoja.

Pidä balanssi työn ja vapaa-ajan välillä: jos työskentelet kesällä, pyri pitämään selkeä raja työn ja vapaa-ajan välillä. Hyödynnä kesäaamuja tehokkaaseen työskentelyyn ja anna iltapäivien ja iltojen olla rentoutumisen ja nautiskelun aikaa. Voit myös kokeilla työskentelyä ulkona, jos se on mahdollista – kesäpäivän lempeä tuuli ja auringonpaiste voivat tehdä ihmeitä työmotivaatiolle. Ja muista, että kesäloman aikana on tärkeää irtautua töistä kokonaan. Tämä auttaa sinua palautumaan ja latautumaan tulevaa varten.

Koe uutta ja nauti seikkailuista: kesä on täydellinen aika kokeilla uusia asioita ja lähteä seikkailuihin. Olipa kyseessä uusi harrastus, päiväretki tuntemattomaan paikkaan tai kesätapahtuma, anna itsellesi lupa heittäytyä uusiin kokemuksiin. Nämä hetket rikastuttavat elämääsi ja tuovat siihen iloa ja jännitystä.

Muista, että kesä on lyhyt ja ainutlaatuinen aika vuodesta. Hyvällä ajanhallinnalla voit varmistaa, että se täyttyy unohtumattomista kokemuksista ja levosta. Nauti siis lämmöstä, valosta ja vapaudesta – olet sen ansainnut! Kesän taika piilee sen hetkissä, joten tartu hetkeen ja luo ikimuistoisia kokemuksia.

Marika Säisä

Tietojenkäsittelyn lehtori, Digion asiantuntija

Turun ammattikorkeakoulu